Welkom bij Leiden Art Publishers
Verkrijgbaar via webshop
Jacob Ydema – Life and work
Auteur: Onno Ydema
Voorwoord: Prof. dr. Sible de Blaauw
Taal: Engels
400 pagina’s, 330 x 265 mm, hardcover
ISBN: 978-90-9037674-5
450 illustraties in kleur
Prijs: €49.50 (excl verzendkosten)
Het boek is dé verrassing! De kerkschilderingen van deze Nederlandse kunstschilder (1901-1990) en zijn gebrandschilderde ramen waren bekend bij beperkt publiek. Maar voor het eerst worden de kunstwerken in ca. 30 kerken samen gepresenteerd. Er wordt duidelijk waarom Jacob Ydema gezien wordt als één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de barokke expressionistische stijl, uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zijn artistieke ontwikkeling in de kerkschilderingen wordt blootgelegd, gerelateerd aan het werk van tijdgenoten, en vooral gerelateerd aan de overige kunstwerken van Ydema.
Meer dan 120 schilderijen en 50 tekeningen in particuliere collecties zijn in dit boek verzameld en worden voor het eerst beschreven. Opvallend is de overgang van de enthousiaste stijl van de jonge kunstenaar, naar de verstilde en intieme beeldtaal naarmate hij rijper wordt. In toenemende mate neemt hij afstand van de naturalistische weergave van zijn onderwerpen. De mensen en dieren in zijn latere werken komen tot leven in een andere wereld, een wereld van de ideeën, een wereld van beschouwelijke emoties. Daarmee bereiken zijn werken een zeldzame monumentaliteit.
Tegen het einde van zijn leven keert Ydema terug naar de vormenwereld om hem heen; in een reeks zelfportretten onderzoekt hij zijn diepste emoties en legt hij de kern van zijn idealen bloot. De man op de zelfportretten is niet zozeer de fysieke figuur. De man op de portretten is de persoon die zoekt naar de kern van zijn bestaan, die zoekt naar eindeloze schoonheid.
Het boek biedt een intiem beeld van de kunstschilder, waarbij Jacob Ydema vooral zelf aan het woord wordt gelaten: bij het onderzoek voor het boek werd vrijwel de complete verzameling brieven van de schilder aan zijn beste vriend ontdekt, vanaf 1928. Daarin geeft hij een onthutsend relaas van zijn armoede in zijn jonge jaren, en schetst hij de lange weg naar zijn toenemend succes in de jaren-40 van de vorige eeuw. Het beeld wordt compleet met citaten uit de brieven aan zijn verloofde, die de familie had bewaard.
Het boek biedt een makkelijk leesbaar en levendig relaas. Het biedt de resultaten van wetenschappelijk onderzoek, maar is vooral geschreven voor het kunstminnend publiek. Het is in het Engels gesteld, om deze kunstenaar ook internationaal te introduceren. De auteur is kunsthistoricus en zoon van de schilder. Als zodanig had hij toegang tot collecties die tot op heden gesloten bleven. De inleiding is van de hand van prof. dr. Sible de Blaauw, oud-hoogleraar kunstgeschiedenis aan de Radbouduniversiteit te Nijmegen.
Het boek is een rijke uitgave met overwegend grote reproducties in full colour. Het biedt een monumentale presentatie van de kunstenaar in bijzonder, en daarmee tevens van de culturele context van Nederland in de 20ste eeuw waarbinnen de kunstwerken zijn ontstaan.